Има ли шанс да бъдат събрани пари от длъжник, който е в чужбина и няма доходи и имущество в България?

  1. Блог
  2. /
  3. Кредити
  4. /
  5. Има ли шанс да...

Светлин се запознал с Генади покрай общи приятели. Генади имал намерение да започне бизнес, за който му трябвали пари. Генади бил известен сред своите познати с това, че се захващал с не една работа и се знаело, че докарвал добри доходи. Генади предложил на Светлин да инвестира в новото му начинание при добра лихва. Светлин видял възможност да изкара „лесни“ пари и затова се съгласил да заеме на Генади поискана от последния сума.

След няколко месеца Генади трябвало да върне сумата. Оказвало се обаче, че му трябва още съвсем малко време, за да изведе начинанието до успешен край и искал отсрочка. Инвестицията била добра, убеждавал Генади Светлин, но му трябвало още малко време, за да потекат пари от общото начинание. Само че това „още малко време“ имало склонността да се удължава непрекъснато. Светлин започнал да нервничи и затова Генади му предложил да развалят уговорката и да му върне парите, но сам Светлин да решава дали се отказва от съвместната дейност, която щяла да донесе голяма печалба. Светлин не искал да се отказва сега, когато по думите на Генади, били толкова близо до целта и затова се съгласил да изчака още малко.

След две седмици обаче Светлин разбрал, че Генади бил заминал извън България да работи в Германия. Общи познати му казали, че Генади се уредил да работи в чужбина. Светлин разбрал, че пари от Генади няма да види и побързал да направи всичко необходимо поне да си върне дадените в заем пари. С Генади не успял да се свърже по никакъв начин. Телефонът му бил изключен и всякакви опити да го издири чрез познати се оказал неуспешен.

Без особени затруднения Светлин осъдил Генади да му върне заемната сума. Имал съдебно решение срещу Генади, изпълнителен лист и образувал изпълнително дело срещу него.

Добре, но когато съдебният изпълнител, към когото Светлин се обърнал, за да събере присъдената сума, установил, че Генади няма никакво имущество на територията на страната, Светлин осъзнал, че е поставен пред опасността никога да не получи вземанията си. Генади нямал официално нищо на свое име. Въпреки, че Генади парадирал с това, че имал не един имот, че оказало, че всичко било на името на баба му, която получила имотите по реституция и следователно от Генади нищо не можело да се събере дори и чрез съдебен изпълнител.

Ситуацията, в която Светлин изпаднал се оказала много неприятна. Освен, че дал пари на заем на Генади, похарчил още не малко средства във връзка с осъждането на длъжника и проведеното безрезултатно изпълнително производство.

Съществува ли някаква реална възможност за Светлин да си събере парите?

Макар и ситуацията да не изглежда обнадеждаваща, това не е съвсем така.

При положение, че Светлин вече е осъдил Генади да му заплати дължимата сума, преди да се откаже от търсене на вземанията си, може да проучи дали в Германия Генади няма имущество, срещу което да насочи изпълнението.

Български съдебен изпълнител не може да помогне в случая на Светлин, защото компетенциите на съдебния изпълнител са ограничени до района му на действие и извън страната няма правомощие да предприеме каквото и да било действие по отношение на длъжник, макар и български гражданин.

Светлин обаче може да се обърне директно към орган на принудително изпълнение в Германия и въз основа на осъдителното решение, да иска от органа по изпълнението предприемането на действия, с оглед събирането на дължимата сума от длъжника. 

Не е необходимо извършването на някаква особена процедура, за да стане това възможно. Единственото, което Светлин трябва да представи на органа по принудителното изпълнение е решението на българския съд.

Съгласно Регламент 1215/2012, изрично е предвидено, че изпълняемостта на съдебно решение, в която и да е държава – членка на Европейския съюз следва да се извършва от органа по принудителното изпълнение без никакви допълнителни процедури. При представяне на съдебно решение, органът на принудително изпълнение може най-много да иска легализиран превод на съответния език и след представянето му към съдебното решение, е длъжен да образува изпълнително дело и да извърши всички изпълнителни способи, поискани от кредитора за събиране на вземането.

Така, Светлин може да пристъпи към образуване на изпълнително производство срещу Генади в Германия, където има данни, че последният се намира. При положение, че длъжникът не притежава секвестируемо имущество в България, но има информация, че най-вероятно има доходи и имущество в страна от Европейския съюз, кредиторът, който е осъдил своя длъжник чрез българския съд, не трябва да губи интерес от събирането на дълга по принудителен ред.

Не само, че има начин дългът да бъде събран от доходите и имуществото на длъжника в страни от ЕС, но процедурата за това не е усложнена, нито отнема много време и средства.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.