Как да се защитите, ако не искате съдия-изпълнителят на Топлофикация да разпродаде вашето имущество и да запорира банковите ви сметки

В последно време Топлофикация стана изключително агресивна при събиранията на вземанията си. Ако сте получили покана от съдия изпълнител със заплаха да ви запорира сметките и разпродаде имуществото или директно ви е запорирал сметките, то трябва да знаете, че има решение на този проблем!

Добрата новина е, че най-често вземанията, за които претендира Топлофикация, вече са погасени по давност и не ги дължите. Естествено, за да се установи дали това е така във вашия конкретен случай, препоръчваме да се свържете с адвокат с опит в дела с топлофикация.

Това, което е направила Топлофикация е да извади “изпълнителен лист” на база на фактурираните суми, без дори да водят дело за това.

Погасените по давност задължения не изчезват автоматично

По всички медии коректно разпространяват, че давността е три годишна. За съжаление обаче, когато отидете на касата на Топлофикация тези задължения си стоят и не изчезват автоматично.

Решение на проблема има…

То е да се предприемат действия пред съда, който да установи, че сумата претендирана от Tоплофикация по начислени сметки не се дължи.

В конкретния случай наистина има смисъл да се предприемат стъпки пред съда срещу Топлофикация. Това разбраха хората, които вече спечелиха делата си срещу Топлофикация.

Когато съдът постанови, че потребителят не дължи на Топлофикация претендираните суми за заплащане на топлинна енергия, съдия изпълнителят е длъжен да прекрати воденото от него изпълнително дело и да вдигне всички наложени запори и възбрани.

Ако ви е страх, че докато съдът се произнесе по вашия случай, съдия изпълнителят ще разпродаде всичко което имате, може да се успокоите – и за това има решение. При завеждане на иска потребителят може да иска обезпечение за спиране на изпълнението по изпълнителното дело. При уважаване на искането за допускане на обезпечението, съдът издава обезпечитлена заповед за спиране на изпълнението по изпълнително дело, с която съдия-изпълнителят е длъжен да се съобрази и съответно да спре принудителното събиране на начислените суми.

Пазете се от триковете на Топлофикация

Под предлог, че мислят за вас и ви предлагат удобна схема за разплащане, Топлофикация ще ви накарат да подпишете документ за разсрочени вноски, с който обаче на практика признавате дори и старите си задължения, независимо че са погасени по давност. За да не попаднете в този или някой от другите капани на Топлофикация, най-добре е да се посъветвате с адвокат осъдил Топлофикация, преди да подписвате каквито и да е било документи с монополиста.

Ако ви е необходима защита срещу Топлофикация

По-добре не отлагайте във времето, понеже проблемът може да се задълбочи и да стане по-сложен за решаване. Най-удачно е да предприемете бързи действия и да се свържете с адвокат с в делата срещу топлофикация, за да ви посъветва какво е решението на вашия конкретен случай.

Други често задавани въпоси

Как да отпаднат погасените по давност задължения към Топлофикация?

Задълженията към Топлофикация са периодични плащания и се погасяват с изтичането на тригодишна давност. Погасяването им обаче не настъпва автоматично с изтичане на този срок, а за целта е необходимо да се позовете на възражение за изтека погасителна давност.

Къде мога да сбъркам, ако не се обърна към адвокат?

Под предлог, че мислят за вас и ви предлагат удобна схема за разплащане, Топлофикация може да ви предложат да подпишете документ за разсрочени вноски, с който обаче на практика признавате и старите си задължения, дори да са изтекли по давност

Защо да избера Кантора Константинова?

С над 700 спечелени дела срещу Топлофикация, нашата кантора е с богат опит и може да ви консултира кои са най-подходящите стъпки във вашия конкретен случай.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.