Ето какво да направите, когато ЧЕЗ Ви изненада със шокираща сметка за ток, дори вече да сте я заплатили от страх да не спрат тока

Ако сте получили несъразмерно висока сметка начислена едностранно за последните три месеца от ЧЕЗ и предупреждение, че предстои спиране на електрозахранването, то трябва да знаете, че имате напълно реалната възможност в крайна сметка не само да не я заплатите, но и да потърсите обезщетение и за причинените вреди.

Зачестиха случаите, в които монополното дружество ЧЕЗ изпраща многократно по-високи сметки спрямо предходните месеци. Това се получава, когато те констатират неизправност в електромера и ви начисляват многократно завишена сума, дори да не сте светнали една крушка за месеца. Понякога предусещате това, когато ви поканят да подпишете констативен протокол, че електромерът ви не работи, но нерядко новината идва като гръм от ясно небе, защото разбирате, че констативният протокол е подписан в присъствието на двама свидетели, без вас.

Инстинктивно гражданите пускат жалби към ЧЕЗ и ДКЕВР, но резултатът от тези жалби винаги е нулев и изходът е предрешен, още преди да сте подали жалбата. Когато се жалваш на ЧЕЗ от ЧЕЗ резултатът е ясен, но за съжаление и държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) просто констатира – имате сметка, трябва да си я плащате. Може да си спестите и жалбата към Комисията за защита на потребителите, защото ще получите стандартният отговор – “тези спорове се решават по съдебен ред”.

Надутите сметки шокират гражданите, но решение на проблема има

Това, което трябва да знаете е, че електромерът е собственост на ЧЕЗ и те са отговорни за неговата изправност. Ако електромерът не работи те носят отговорност, а не вие. Жалбите са безрезултатни, но тук на помощ идва съдът и когато заведете дело в гореописаната ситуация имате много голям и реален шанс да докажете, че не дължите огромната сума.

Съдът е наясно:

“Електромерът е на ЧЕЗ и отговорността за неизправност е на ЧЕЗ”.

Не губете надежда, дори вече сте си платили сметката

В 21 век сме и никой не иска да стои на тъмно и на студено. От страх да не оставят дома си без ток, немалко хора просто си плащат сметка. За разлика от общия случай, при който ако заплатите задължението, то това означава, че го признавате, тук положението е по-различно. Когато става въпрос за ток, съдебната практика постановява, че дори да сте си заплатили сметката за ток, това не означава, че я признавате и не губите правата си. Тоест дори при заплащане сметка за ток, може да изискате от ЧЕЗ да ви върнат надплатената сума.

Може да претендирате и за причинени вреди

За много хора въпросът е финансов, но за не малка част е и принципен и искат да докажат, че не трябва да плащат автоматично нещо, което не дължат. Вие имате възможност не само да докажете, че не дължите високата сума, но и да изискате от ЧЕЗ да заплати за причинените ви вреди, в случаите, когато се е стигнало до спиране на електрозахранването.

Какво можете да направите, за да решите проблема

Както констатирахме, жалбите не водят до положителен резултат и остава единствено да заведете дело. За целта е необходимо да заведете дело, но това всъщност е доста “утъпкана пътека” и дори не трябва да се явявате пред съда. По-добре не отлагайте във времето, понеже проблемът може да се задълбочи и да стане по-сложен за решаване. Най-удачно е да предприемете бързи действия. Шансовете в съда са наистина реални и ако решите да проучите възможността може да се свържете с адвокат с опит в борбата с монополисти, който най-малкото да ви консултира какво е най-добре да направите във вашия конкретен случай.

Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона “Харесва ми”

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.