Могат ли да ми откажат достъп до асансьора?

  1. Блог
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Могат ли да ми...

Живея на седмия етаж, а домоуправителят отказва да ми предостави чип от асансьора, аргументирайки се с неплатени от мен задължения към Етажната собственост. Правомерен ли е неговия отказ? Този въпрос беше ни беше зададен от страна на клиент.

Съгласно Закона за собствеността асансьора е обща част по своето естество. Такава общ част са и покрива и подпокривното пространство, комините, външните стени, външните врати на сградата, двора, стълбището, както и всички друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползване от етажните собственици.

Поставянето на чип на асансьора е въпрос на решение на общото събрание на етажните собстевници. Твърде често обаче то се прави с единствената цел да бъдат лишени от ползването на асаньора тези от тях, които откажат да заплащат разходите за управление и ползване на етажната собственост.

Законосъобразно ли е поставянето на чип?

Поставянето на чип на асансьора само за да бъде ограничен в ползването на тази обща част един от собствениците е незаконосъобразно. Без значение е причината за непредоставянето на чип до асансьора, тъй като тя във всички случаи би била противоправна.

Неплащането на каквито и да било суми, дължими от етажния собственик, не може да бъде основание за ограничаване на правото на собственост на етажния собственик.

Нещо повече, в съдебната практика е застъпено и становище, че решение на общото събрание на етажната собственост, с което се ограничава ползването на обща част от страна на съсобственик е нищожно, тъй като излиза извън компетентността на общото събрание и не обвързва етажните собственици.

Какви са възможностите срещу неизправен собственик?

Плащането на таксите и разноските за ползване и управление на общите части, поради които най-често се отказва достъп до асансьора би могло да бъде решено по законосъобразен начин. Това става с вземане на решение от общото събрание на етажната собственост за завеждане на дело срещу неизправния собственик, а не с мерки по „принудително“ ограничаване на ползването на асансьора.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване, като кликнете тук или да си запишете час за консултация на телефон +359-2-851-12-20 в нашата кантора в гр. София.
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.