Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /home/irinakon/public_html/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /home/irinakon/public_html/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Warning: getimagesize(http://irinakonstantinova.com/wp-content/uploads/2016/12/bank-note-209104_640.jpg): failed to open stream: operation failed in /home/irinakon/public_html/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Кантора Константинова

Как да защитим интересите си?

Кога фактурата е достатъчна, за да се събере плащането

Никола имаше ЕООД чрез, което развиваше дейност. Гледаше  работата да е свършена навреме и да е коректен спрямо възложителите си. Нерядко се случваше да забавят плащанията му, а имаше и случаи, в които изобщо не получаваше такива.  Той обаче гонеше срокове и бързаше да изпълни това, за което се е задължил. Не му се разправяше  с това да събира вземанията си спрямо некоректните  длъжници. Сумите не бяха кой знае какви и затова не предприемаше нищо, за да ги събере.

 

Така беше доскоро. Случи се така, че през определен период от време фирмата остана без работа, а съответно и без приходи и Никола започна да се притеснява как ще изплати заплатите на работниците си.  Сподели проблема си свой приятел и предприемач, с когото се познаваха от години.

 

Приятелят му също се беше сблъсквал с подобен род проблеми, но той беше някак си по-борбен или с по-изострено чувство за справедливост  или пък, кой знае,  не обичаше да го вземат за глупак, а си търсеше правата.  Разказа му, че на времето и на него много често му се случвало да извърши някаква работа, за която да не му платят и понеже и той, както Никола повече се притеснявал дали ще успее да изработи възложеното качествено и в срок, не обръщал много внимание на документацията, свързана с оформянето на договорите, с които му била възлагана дадена работа. В повечето случаи изобщо не подписвал договори във връзка с това, което се задължавал да извърши, а издавал фактура за изработеното и чакал да му бъде платено.

 

Първия път, когато се сблъскал с проблема да на получи плащане за изработеното, наистина се притеснил, че поради липса на писмен договор, сключен с насрещната страна, няма да може да докаже вземането си и да осъди длъжника да му плати сумата за изработеното. Впоследствие обаче, от опит, установил, че фактурата, която е издал за фактурираната работа може да се приеме за доказателство за възникнало договорно отношение с насрещната страна.

 

Необходимо и достатъчно било във фактурата да фигурира описание на стоката по вид, стойност, начин на плащане, наименование на страните и време и място на издаване.  Освен това,  приятелят на Никола, разбрал още, че отразяването на подписана фактура в счетоводството на насрещната страна по спора /купувач, възложител/  като дължима  и получаването на данъчен кредит, съобразно стойността й, съставлява извънсъдебно признание на задължението и доказва съществуването на му.  По този начин, въпреки че не разполагал с договор за извършената услуга, приятелят на Никола неведнъж успял да събере вземанията си от некоректни длъжници.

 

С течение на годините станал  по взискателен към документацията си и следял за възложената работа да се сключват договори, което от една страна в допълнителна степен мотивирало длъжниците да плащат доброволно и своевременно, а от друга страна, било гаранция в известна степен, че ще успее да събере вземането си, дори ако се стигне до принудителното му събиране.

 

Никола  беше усвоил умението да вижда възможност, там, където другите виждаха трудности.  Приятелите и познатите му го считаха за късметлия. В действителност успехът му нямаше общо с късмета, а се дължеше на умението му да открива печеливши възможност и да ги прилага. Затова изиска неплатените фактури от счетоводството и се зае да организира разрешаването на въпроса.


Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване, като кликнете тук или да си запишете час за консултация на телефон 02-851-12-20 в нашата кантора в гр. София.

Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"


 

Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.

Адвокат онлайнНово! Вече може да запишете платена видео консултация с адвокат от кантората по Интернет.
Адвокат онлайнАктуално! Кантората работи със стандартно работно време и прием на клиенти от 9:30 до 16:30ч. в работни дни при спазване на стриктни санитарно-хигиенни мерки.
Адвокат онлайнМоже да използвате нашата популярна и предпочитана от години услуга "онлайн адвокат" вместо консултации на живо.
  • Най-популярни статиии