Може ли да се отдава под наем възбранен имот?

Христо и семейството му наели под наем апартамент, в който да живеят.

Едва приключили с преместването и подредбата на новия дом и Христо разбрал, че имотът се продава на публична продан. При наемането на имота, той не направил необходимите проверки и не разбрал, че имотът бил възбранен в полза на кредитор на собственика за задължения на последния.

Публичната продан вече течала и започнали да идват потенциални купувачи, за да огледат имота, които Христо и семейството му били длъжни да допускат за оглед. Същевременно имотът бил много удобен за наемателите. Всеки разполагал със собствена стая, мястото било комуникативно и близо до работата на Христо и до училището на децата. На никого от семейството му не се искало точно сега отново да обикалят по огледи и да се местят.

Христо обаче се опасявал да не би новият собственик на имота, който придобие имота на публична продан, да изгони него и семейството му от имота. 

Основателни ли са страховете на Христо?

След като един недвижим имот бъде възбранен, собственикът на имота няма право да се разпорежда с имота, а ако го направи то разпоредителната сделка се явява недействителна по отношение на лицето, в полза, на което е възбранен имота. Собственикът обаче може да управлява имота и да извлича ползите от него, включително и гражданските плодове, каквито са доходите от наем.

Действие на разпореждане е отчуждаването на имота – прехвърлянето му по какъвто и да било начин на трето лице, без значение дали се касае за продажба, замяна, дарение и други. Действие на разпореждане е още и сключване на договор за наем за период по-дълъг от три години.

След като един недвижим имот бъде възбранен, собственикът му не може да сключи по отношение на този имот договор за наем за период по-дълъг от три години, а ако все пак направи това, договорът се счита сключен за тригодишен срок.

Независимо, че при сключването а договора за наем, имотът е бил възбранен, собственикът му може валидно да го отдава под наем за срок до три години. Ако междувременно имотът бъде продаден на публична продан, наемателят ще може да остане да ползва имота под наем. Наемът обаче вече ще трябва да заплаща на новият собственик – купувача на публичната продан.

В случая на Христо, дори да се реализира публичната продан, Христо и семейството му ще могат да останат в имота до изтичане на срока на договора за наем, но за не повече от три години от датата на сключването му. Наемната цена за имота Христо ще трябва да плаща на купувача на публичната продан, считано от деня на постановлението за възлагане на имота.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.