Дела срещу Топлофикация [3 грешки]

Последните 10 години се срещаме с поне по няколко клиента всяка седмица с дела срещу Топлофикация и днес решихме да изложим 3-те най-често срещани грешки, които виждаме ежедневно в адвокатската си практиката.

Независимо на кой етап сте – просто знаете, че имате задължения, получили сте заповед за изпълнение от съда, има заведена искова молба от Топлофикация или съдия-изпълнителят вече е запорирал вашите сметки, то познаването на тези грешки, може да ви помогне да ги избегнете.

Ето кои са пропуските, които може да ви костват нерви, а и много средства.

Грешка 1: Да изберете разсрочено плащане

На пръв поглед няма логика в това, което прочетохте по-горе, нали? Принципно е добър съвет, ако не разполагате с дължимата сума да я разсрочите и да започнете да я погасявате постепенно.

И тук несъзнателно попадате в един от най-хитрите капани на Топлофикация. Много често по-старите задължения към Топлофикация се оказват погасени по давност, т.е. може да не ги плащате. Топлофикация няма избор, а законът е ясен: погасените по давност задължения не се дължат и съдът я принуждава да спре търсенето на задълженията и дори ви връща и разноските по делото.

Но това, което прави Топлофикация е да ви предложи “удобен” план за разсрочено плащане. Документът за “разсрочено плащане” или “индивидуално договаряне” обаче в реалност е скрито споразумение, с което признавате всичките си задължения, дори те да са погасени по давност.

Ако изберете разсрочено плащане, губите много от възможностите да водите и да спечелите дело срещу Топлофикация.

Грешка 2: Искате да ги осъдите, но не ви се занимава

Има няколко общоприети вярвания, които може да ви откажат да упражните правата си, като:

  • Делата отнемат години;
  • Ще ме влачат по съдилища;
  • Нямам шанс срещу тези монополи;
  • Скъпи съдебни такси;
  • Скъпи адвокатски хонорари.

Няма да започнем да хвалим колко бърза и ефективна е българската правна система, но …

Фактите са, че ако заведете дело срещу Топлофикация:

  1. Няма да се явите нито един път в съда (адвокатът го прави вместо вас);
  2. Делата срещу Топлофикация отнемат отнемат средно 6 месеца;
  3. При спечелено дело получавате обратно всички разноски по делото – съдебните такси, включително и ви се връща адвокатски хонорар (Топлофикация го плаща).

Така че воденето на дело срещу Топлофикация е безболезнено за длъжниците, защото целият процес се води от адвокат.

Грешка 3: Да водите дело, което не може да спечелите

При делата срещу Топлофикация има много тънкости.

Много, даже може да се каже повечето от делата срещу Топлофикация се печелят, но тук опитът има голямо значние. Има дела, които са “ясни” и с голям шанс да осъдите Топлофикация. Има такива, които са на границата и такива, които няма смисъл да си губите времето и парите, защото съдебната практика не е на ваша страна.

Както казахме, делата с Топлофикация са специфични и крият подводни камъни. Не ви препоръчваме да черпите инфромация от форуми или Фейсбук групи. Дори когато се консултирате с адвокат, просто попитайте специалиста колко спечелени дела с Топлофикация има – ако има под 20-30 спечелени дела, по-добре потърсете алтернатива.

Какво може да направите по въпроса

Една консултация с адвокат с опит срещу Топлофикация струва 50 лв., но може да ви спести големи разходи. В най-лошият случай ще получите едно обективно мнение дали има смисъл да водите дело, а често се оказва, че може да спечелите дело срещу Топлофикация без да се явявате в съда, при което да спестите няколко хиляди лева и дори да си върнете разходите по делото.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.