Какво следва да вземе предвид, когато се прехвърля недвижим имот на близки и роднини?

  1. Блог
  2. /
  3. Адвокат недвижими имоти
  4. /
  5. Какво следва да вземе...

Днес получих имейл с посоченото по-долу съдържание, касаещо възможност за прехвърляне на недвижим имот на близка на собствениците на имота. Намерението на собствениците на имота да прехвърлят имота по начина, по който са постигнали съгласие със своята близка крие за тях редица опасности и ги поставя пред реалната възможност да се окажат на улицата, въпреки добрите си намерения.

Ето за какво става въпрос:

Здравейте госпожо Константинова, Харесвам вашия блог и получавам винаги вашите публикации чрез Фейсбук страницата ви. Прочетох една ваша статия, по реален проблем относно сключването на покупко-продажба на имот за една госпожа Райнова. Какви са правата на продавач по договор за покупко продажба на недвижим имот при неплащане на цената, разликата с тази ваша клиентка е , че не продавам имота на децата ми, а на моя племенница.Аз съм омъжена. Имам единствен брак, от който имам две момчета /вече мъже/. Жилището е закупено по време на брака и е семейна общност. С децата ни не се разбираме, дори не си говорим, нито зная как са и къде са. Вече сме на възраст – съпругът ми е 71 годишен, а аз съм на 65 г. На времето помагахме на децата си финансово, без да искаме да ни ги връщат, като си мислехме, че на старини, те ще ни помагат. Но ето ,че не се случи така. Засега имаме някакви средства за живеене. Желаем да направим продажба на имота ни, защото ако се случи нещо с някой от нас и нямаме връзка, пък и вече не желаем такава с децата ни като наследници, то чрез тази продажба ще бъдем застрахован. Сега на въпроса. Желаем да прехвърлим имота ни на моя племенничка, която е разведена и има един син. Те знаят нашите неволи и са съгласни на продажбата. Ако се случи нещо с нас – тя ще е реалния собственик на този имот.Ние ще продължим да живеем в този имот, дай боже до края си като “наематели”, с право на ползване на този имот. Вие ще ни посъветвате кое е най-доброто и законно.Тя ще даде на мен и на съпругът ми пълномощно, че ще се грижим за имота, ще го представляваме пред държавни и общински администрации и тъй нататък. В случай че при много голяма инфлация в бъдеще, ние нямаме да имаме достатъчно средства за живеене, в пълномощното ще се впише, че имаме право от нейно име да продаваме този имот. Въпрос: Гореописаното възможно ли е да се осъществи?

Здравейте,

При ситуацията, която ми описвате във Вашето писмо, моето мнение е, че вместо да “продавате” имота, е по-добре да го прехвърлите срещу поемане на задължение за издръжка и гледане от страна на племенницата Ви, като със съпруга Ви си запазите вещното право на ползване по отношение на този имот.

По този начин, ако се случи така че племенницата Ви откаже да се грижи за вас и/или да дава издръжка, от която се нуждаете, лично вие ще можете да развалите договора поради неизпълнение на задълженията по същия.

Като си запазите правото на ползване, ще имате гаранция, че дори и племенницата Ви да продаде имота, което тя може да направи като собственик на същия след сделката, никой не ще може да ви отстрани от имота докато сте живи със съпруга ви.

Действително, договорът за прехвърляне на недвижим имот срещи поемане на задължение за издръжка и гледане може да бъде оспорван един ден от наследниците ви – вашите синове, но за да успеят те да развалят договора, трябва по делото да се установи, че племенницата ви не е изпълнява задълженията по договора. Ако тя действително има готовност, при нужда да ви помага, то тази вероятност няма за какво да я тревожи.

Вариантът да “продадете” имота и да разполагате с пълномощно от името на племенницата ви, по силата, на което да можете да прехвърлите имота на себе си не е вариант и ще ви кажа защо.

Първо, освен пълномощно, е необходимо да имате и декларации за липса на задължения относно имота и за семейно положение от страна на племенницата ви за самата сделка, които декларации трябва да се подновяват всяка година. Ако нямате такива декларации, само въз основа на пълномощното, сделката не може да се извърши. И второ, и доста по-съществено, във всеки един момент племенницата ви може да си оттегли пълномощното и вие да не можете да си прехвърлите обратно имота.

Да живеете в мота като “наематели” също не е никакъв вариант за вас, защото племенницата ви, като собственик на имота, може да иска с едномесечно писмено предизвестие да освободите имота и ако не направите това доброволно, може да ви отстрани от имота лесно и бързо по съдебен ред.

Най-разумният вариант за мен, при положение, че не искате имотът да остава на децата ви, е да го прехвърлите с договор за издръжка и гледане на племенницата ви и да си запазите правото на ползване по отношение на същия докато сте живи със съпруга ви.

За да не могат никога децата ви да развалят изцяло договора за издръжка и гледане, без значение какви биха били отношенията ви с племенницата ви за в бъдеще, може в договора да се впише клауза, в която заявявате, че прехвърляте имота, както с оглед на това, че за в бъдеще племенницата Ви ще се грижи за Вас и ще ви осигурява издръжка, от която се нуждаете, така и за грижите и издръжката, полагани до момента.

При положение, че има изявление от страна на прехвърлителите, че грижи и издръжка са полагани до момента на извършването на сделката, то тази тяхна декларация не може да бъде оспорвана от наследниците им /в случая вашите синове/ и договорът за прехвърляне на недвижим имот срещу поемане на задължения за издръжка и гледане не може да бъде развален изцяло поради неизпълнение.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.