Какъв е начинът да бъдат върнати на собственика вещи, които са задържани от Прокуратурата като веществени доказателства

  1. Блог
  2. /
  3. Правни съвети
  4. /
  5. Какъв е начинът да...

Останки от някога хубава нова кола лежат насред полето. Измежду тях са прораснали дребни храст и треволяци. Тенекиите, защото това вече не може да се нарече кола, стоят там повече от седем години. Защо и как се е случило това?

Автомобилът е бил доказателство във връзка с образувано наказателно производство. Собственикът му, който изобщо не бил замесен в случая, многократно искал от Прокуратурата да му върне колата, но оттам все отказвали с мотива, че автомобилът бил доказателство и следователно необходим за целите на наказателното производство, поради което към момента не можели да му го върнат. А моментът, в който собственикът можел да получи вещта все се отлагал за по-нататък. Тъй като автомобилът не можел да се употребява, от стоене се амортизирал и не бил вече годен за употреба.

След няколко години съдебното производство приключили и собственикът най-накрая получил разрешение да отнесен желязото, /защото от това нещо автомобил вече не ставало./

 

Имало ли е възможност собственикът на колата да защити интересите си и да иска по законен начин от Прокуратурата да му върнат автомобила още преди години?

Отговорът на този въпрос е положителен. В някои ситуации. Такава е  ситуацията, ако по  наказателното дело липсват доказателства автомобилът да продължава да е необходим във връзка с извършването на процесуални действия  за разкриване на обективната истина, които да оправдават продължителното му задържане. В случай, че няма спор относно собствеността на автомобила, не е налице основание за неговото продължително задържане и това задържане се явява незаконосъобразно. И ако въпреки това прокуратурата отказва да върне автомобила на собственика, той би могъл да предяви иск по чл. 108 от Закона за собствеността за връщане на владението по отношение на собствения му автомобил.

Ако в разглеждания случай собственикът беше предявил този иск, още преди години, той щеше да получи владението върху автомобила си, вместо днес да се озовава пред купчина старо желязо, с което да се чуди какво да прави.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.