Обвързваща клауза в споразумението за развод

  1. Блог
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Обвързваща клауза в споразумението...

Със съпруга ми сме пред развод. Той иска да е по взаимно съгласие. От години сме разделени. Предлага ми да подпишем споразумение, в което е отразено, че имотите, които сме придобили по време на брака остават в обикновена съсобственост. Притесненията ми са относно един апартамент, който родителите ми ми прехвърлиха с договор за издръжка и гледане преди години, когато вече бяхме разделени.  Той изобщо не се е интересувал от тях, само аз съм тази, която се е грижила за тях и съм им осигурява средства според възможностите ми. Ако подпиша споразумението, за да се разведа по-бързо, после мога ли да претендирам, че имотът е само мой?

На кратко това е проблемът,  с който наскоро се обърна към мен за съвет една дама.

Разводът по взаимно съгласие и за двамата изглеждаше приемлив, още повече, е  нещата щяха да приключат бързо и щяха да запазят някакви приемливи взаимоотношения помежду си. Какви обаче биха били рисковете във връзка с имуществените въпроси между страните и най-вече относно въпросния апартамент, придобит по време на брака между страните по силата на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане и съставляващ поради това тяхна съпружеска имуществена общност.

При положение, че имотът беше придобит от жената по време на фактическа раздяла с нейния съпруг, тя могла да претендира, че е изключителен собственик на имота и че съпругът й няма принос в придобиването на същия, ако докаже, че имотът е придобит по време на фактическата им раздяла. Ако обаче тя подпише споразумение, в което е договорено, че имотите, съставляващи тяхна съпружеска имуществена общност, след прекратяването на брака, остават в обикновена съсобственост, докато споразумението не бъде изменено или обезсилено, тя не би могла да докаже, че имотът е нейна лична собственост, макар и да е придобит по време на фактическа раздяла и съпругът й да няма никакъв принос в придобиването му. Ето защо, в случая, не беше в интерес на съпругата да подпише споразумение, в което фигурира подобна клауза. Ако тя има намерение, след развода, да установява, че имотът придобит формално по време на брака, но  без принос на съпруга й, е нейна лична собственост, не трябва да подписва споразумение, в което е указано, че вещите, придобити по време на брака, след прекратяването му, остават в обикновена съсобственост. Съгласи ли се с подобна клауза, впоследствие, колкото и съпругът й да не е допринесъл по какъвто и да било начин за придобиването на имота, не може да установи по отношение на него, че само тя е собственик на имота.

Макар клауза в споразумението за развод, в която се казва, че имотите, придобити по време на брака, след прекратяването му остават в обикновена съсобственост между страните, понякога да изглежда несъществена и да се губи между общия смисъл на споразумението за развод, всъщност може да има сериозни последици, поради което прецизно трябва да се разгледа съдържанието на споразумението за развод преди да се пристъпи към подписването му.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.