Вървим по криви плочки

  1. Блог
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Вървим по криви плочки

Вървите по улица и се спъвате в крива плочка. Падате и вземете че се навехнете или си счупите нещо. Или пък паднете на заледен участък и пак се стигне до някаква контузия. Кой носи отговорност за това? Имате ли право на някакво обезщетение и от кого да го търсите?

Имате право на обезщетение и можете да търсите плащането на такова от общината.

Защо това е така?

Защото общината, като собственик на улицата и длъжна да поддържа собствените си вещи в изправност, което ще рече, например, плочките по улицата да не са много криви, да няма заледени участъци през зимата и други подобни, и ако от неизпълнение на това нейно задължение, произтекат някакви вреди общината като техен собственик е длъжен да заплати обезщетение за всички претърпени вреди. Това се отнася и за случаите, в които общината е възложила поддръжката на определен участък от уличната мрежа на някоя фирма.

В случая общината ще отговаря поради лошия си избор на изпълнител, на когото е възложила поддръжката на уличната мрежа. Солидарно с общината ще отговаря и фирмата, на която е възложена поддръжка на уличната мрежа.

За какво отговаря общината?

Отговаря за всички претърпени вреди – пряка и непосредствена последица от увреждането. Това означава, че отговаря за претърпените от пострадалия имуществени и неимуществени вреди. Имуществените вреди ще се изразяват, например, в с платените средства за лекарства, операции, медицински процедури. Неимуществените вреди ще се изразяват в средства за обезщетение на претърпените болки и страдания от пострадалия. От значение е техният интензитет и продължителност.

А ако повредите колата си, поради това, че сте скочили в някоя дупка по пътя?

Пак общината ще носи отговорност. Вървим по криви улици, непрекъснато се спъваме в някоя плочка, после подминаваме. Но ако за нещастие някой път ние или наш близък пострада от лошата поддръжка на улицата, имаме право да търсим правата си по предвиден за това законов ред.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.