Онлайн медиация

Какво представлява и с какво се различава от общата медиация?

Най-общо казано медиацията е способ за доброволно уреждане на даден спор.
При онлайн медиацията, можете в писмен вид, в удобно за Вас време да ми напишете за Вашия проблем. Тук е мястото, където можете да изложите проблема, който стои пред Вас, така, както го чувствате. Ако имате какъвто и да било спор, с когото и да било, стига да е от правен характер, разкажете ми за него. Изложете всичко, което чувствате, така както го чувствате, все едно пишете в дневника си.
Не се стремете да избегнете личната си оценка, нито се стремете да представите нещата обективно. Просто започнете да пишете за проблема, ако чувствате, че трябва да изкажете лично мнение-направете го, без да се притеснявате от това.
Всеки от нас е човешко същество и именно чувствата ни и емоционалните ни реакции ни правят уникални. Няма как да е иначе, освен всеки от нас да възприеме дадена ситуация от своята гледна точка и да й предаде своята личностна оценка. Дайте си достатъчно време и свобода да напишете за Вашия проблем, така както Вие го чувствате, като се стремите да бъдете максимално честни спрямо себе си и не скривайте факти, които не Ви се струват удобни.
Не се притеснявайте, всичко което ми напишете ще остане поверително и само Вие ще преците какво от написаното да бъде споделено с другата страна.

Какво ще направя аз за Вас?
Ще прочета това, което сте написали, стремейки се да се поставя максимално на Ваше място и да разбера Вашето отношение към проблема. Ще отсея фактите от субективната Ви преценка. Ще споделя с Вас моето виждане относно фактите по случая. При желание от Ваша страна, ще се свържа с насрещната страна по спора и ще питам за нейното отношение към спора. Ще се обобщя фактите по случая, ще отсея спорните от безспорните моменти, ще конкретизирам проблема като поставя за разглеждане именно онази точка, откъдето тръгва неразбирателството помежду Ви. В повечето случаи се оказва, че същността на проблема не е непреодолима, а напротив – е нещо, по което с лекота бихте могли да постигнете съгласие, стига да се отстранят онези пластове лична оценка, които пречат да се погледне на спора обективно.

Какво да очаквате?
При съпоставяне на фактите и гледните точки на спорещите страни, когато личната оценка бъде изместена на заден план, обикновено се стига до разрешаване на спора, по начин, приемлив за всички страни. Обикновено противоречията се преодоляват и се намира изход от ситуацията.
Много често личностните взаимоотношения между спорещите страни се подобряват и за в бъдеще комуникацията между тях протича по-гладко.

Защо да правите всичко това?
Когато изложите един проблем в писмен вид, Вие самите си изяснявате конкретната ситуация и подреждате мислите си по отношение на нея.
Вашето изложение ще бъде прочетено от медиатор, който същевременно е и адвокат, който може да Ви насочи какви са възможностите , съобразно закона, във Вашия случай.
Когато имате даден проблем, независимо от какво естество, можете да подходите по различни начини: да се опитате да го решите, както можете, да го игнорирате, да чакате да се разреши от само себе си. Същевременно, разрешаването на проблема започва с осъзнаването му и със споделянето му. Същевременно какъв е смисълът да дотягате на близките и познатите си с Вашия проблем – от една страна те обикновено нямат нужните професионални познания, за да Ви дадат адекватен съвет, от друга страна, те в повечето случаи биха ви подкрепили безрезервно, като застанат на Ваша страна по отношение на емоционалната страна на проблема, защото са именно Ваши близки или приятели, но това невинаги допринася за разрешаването на самия спор. Освен това, невинаги и сред най-близките си, можем да намерим човек, който умее да слуша.Умението да слуша е не просто изчакване на другия да спре да говори или пък даване на акъл къде какво трябва да се направи. Активното слушане е нещо много повече, включва способността да се поставиш на мястото на другия.

Какъв е процентът успеваемост на тази процедура?
Вие не сте статистика. Вие сте уникално човешко същество. Начинът, по който възприемате събитията е уникален, начинът, по който разрешавате всичките си проблеми е уникален. Никой не може да Ви даде гаранции за каквото и да било. Можете да съжалявате единствено за това, че не сте опитали, но не и за това, че не сте успели да разрешите даден проблем.

И така, защо не опитате? Приемете предизвикателството и ми разкажете за това, което Ви притеснява.

  Вашето име (задължително)

  Опишете какъв е спорът и каква е вашата гледна точка. Кои са страните.

  Вашият Email (задължително)

  Вашият телефон (по желание)

  Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
  Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
  Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.