Казус в кантората

  1. Блог
  2. /
  3. Казус в кантората
  4. /
  5. Казус в кантората

Във всички случаи на употреба на алкохол ли застрахователят може да откаже плащане на застрахователно обезщетение

Днес при мен дойде г-н В. по повод получено от него писмо от застраховател по застраховка „Гражданска отговорност“, съдържащо покана за заплащане на сума от 46 000 лева, съставляваща  обезщетение, което застрахователят бил платил на собственика на увреден автомобил от пътно транспортно произшествие.

Г-н В. беше претърпял инцидент с кола, в резултат, на което автомобилът на другия участник в движението бил напълно увреден. Застрахователят по застраховка „Гражданска отговорност“ на г-н В. платил щетата и сега имаше претенции спрямо г-н В. да му възстанови платената сума. Поводът да иска връщане на платеното, беше този, че било установено, че при настъпване на ПТП г-н В. управлявал в нетрезво състояние, с концентрация на алкохол в кръвта –  под 0,5 промила.

Г-н В. се безпокоеше дали претенцията на застрахователя не е основателна и какво би се случило, ако се стигне до съд.

Това беше второто писмо, което г-н В. получаваше от застрахователя. Преди около месец той беше получил покана за първи път от застрахователя да заплати исканата сума. На първото писмо г-н В. беше отговорил писмено, че счита, че няма основание да се търси сумата от него. Срещу него имало издадено наказателно постановление за това, че е шофирал след употреба на алкохол, което било отменено от съда, тъй като концентрацията на алкохол в кръвта му не била над допустимата.

Независимо от възражението на г-н В., застрахователят сега му изпращаше второ писмо, в което се позоваваше на Общите условия на застрахователния договор, според които застрахователят има право на иск срещу застрахования по застраховка „Гражданска отговорност“ за това, което е платил директно на увреденото лице, ако застрахованият е шофирал след употреба на алкохол или друго упойващо вещество. Застрахователят искаше парите и плашеше със съд, в случай, че плащането не бъде направено доброволно, като обещаваше, че стигне ли се до съд, дългът ще се увеличи значително, с прибавени деловодни разноски и лихви.

Има ли за какво да се тревожи г-н В. или заплахите на застрахователя са само с цел да го мотивират да плати извънсъдебно нещо, което не дължи.

Съгласно разпоредбата на чл. 274 от КЗ застрахователят има право да търси обратно от причинителя на уреждането платените суми на увреденото лице, ако причинителят на вредата  е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол, над допустимата концентрация в кръвта към момента на настъпване на застрахователното събитие.

За да има основание застрахователят да търси обртно от причинителя на вредата платената сума, задължително е количеството на концентрация на алкохол в кръвта на  водача на МПС да е над допустимата норма, а не просто водачът на МПС да е употребявал някакъв алкохол. Към момента допустимата по закон норма е 0.5 промила. Ако водачът на МПС е  шофирал с концентрация на алкохол в кръвта под допустимата норма, застрахователят няма основание да търси от водача на МПС възстановяване на платените суми на третото увредено лице.

Случаят на г-н В.  е именно такъв. Вярно е, че е установено че към момента на настъпване на застрахователното събитие той е шофирал след употреба на алкохол, само че употребата на алкохол е била в рамките на допустимото –  под 0.5 промила. Поради изложеното, застрахователят няма основание да търси възстановяване на платената сума на увреденото лице от г-н В.

Освен това, за да има основание застрахователят да търси възстановяване на платените суми от водача на МПС, който е  шофирал след употреба на алкохол над допустимата норма в кръвта към момента на настъпването на ПТП, необходимо е употребата на алкохол да е в причинно-следствена връзка  с настъпването на самото произшествие. Водачът, употребил алкохол трябва да е виновен за настъпване на пътно транспортното произшествие, което  да е настъпило вследствие на употребата на алкохол, а не на някаква друга  причина. В тежест на застрахователя е да установи наличието на такава причинно-следствена връзка.

Г-н В. не трябва да се притеснява от писмата, които получава от застрахователя си по застраховка „Гражданска отговорност“ за възстановяване на платените от застрахователя суми на третото увредено лице. Г-н В. е шофирал след употреба на алкохол, когато е настъпило въпросното произшествие, но концентрацията на алкохол в кръвта е била в рамките на допустимата. Няма значение какво пише в Общите условия на застрахователя. Законът стои над общите условия и при положение, че в  закона е посочено, че застрахователят може да търси от застрахования всичко, което е платил на увредения, ако застрахованият е управлявал МПС след употреба на алкохол над допустимата концентрация в кръвта, само тогава може да се  търси възстановяване на платените пари, а не при всички случаи на употреба на алкохол. Не е достатъчно водачът да е просто пил. Трябва концентрацията на алкохол в кръвта му да е над допустимата норма.  Освен това трябва от страна на застрахователя да бъде установено, че съществува причинно-следствена връзка между употребата на алкохол , над допустимата норма, и настъпването на застрахователното събитие.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.