Кой отговаря за пътната маркировка и за обезщетяване на вредите, настъпили поради липса на такава

  1. Блог
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Кой отговаря за пътната...

А. пътувал по главен път Е79. Навлязъл в населено място, със съзнанието, че кара по път с предимство, когато изненадващо бил ударен от лек автомобил, който излизал отдясно от малък бетонен път.

На кръстовището липсвали пътни знаци, които да указват кой път е с предимство. Произшествието настъпило  именно вследствие  на липсата на пътни знаци, които да посочват кой път е с предимство. По-конкретно, на малкия бетонов път не бил поставен знак „стоп“

Поставя се въпросът кой носи отговорност за урегулиране на пътищата, при положение, че двата пътя / главният Е 79 и бетоновият/ се стопанисват от различни лица. Главният път е републикански такъв и се стопанисва от  Агенция „Пътна структура“, докато малкият бетонов път е собственост на съответната община.

Въпросът е от значение, тъй като претърпелите  лица вреди в резултат на настъпилото ПТП, поради липса на пъти знаци, трябва да знаят към кого могат да насочат претенциите си за заплащане на обезщетение: дали това е Общината или Агенцията. Ако искът бъде насочен срещу грешното лице, то тогава искът ще бъде отхвърлен само на това основание.

Отговорността следва да се понесе  на основание чл. 49 ЗЗД поради това, че служителите на съответния орган не са изпълнили задълженията си да поставят необходимия пътен знак на мястото на произшествието, в резултат на което е настъпило въпросното ПТП, от което са произтекли вреди за пострадалите.

Въпросът обаче се свежда до това чия е отговорността за проявеното бездействие.

Отговорът на така поставения въпрос е даден в  Наредбата за организиране движението по пътищата, която наредба гласи, че: „Стопанинът на пътя по основното му направление отговаря за организацията на движението, за изпълнението и поддържането на кръстовищата, в които се пресичат, разделят или събират на едно ниво пътища с различни стопани.“

От своя страна “стопанин на пътя“ е собственикът или администрацията, която управлява пътя.

Предвид изложеното, стопанинът на главния път е този, който е задължен  да организира поставянето на светлинни сигнали, пътни знаци и пътна маркировка. В случая това е Агенция „Пътна инфраструктура“. Поради бездействието именно на нейните служители, а не на тези на общината, кръстовището е неурегулирано, в резултат, на което се е стигнало до настъпването на пътно транспортното произшествие, от което са произтекли вреди за пострадалите.

Пострадалите в случая имат основание да насочат претенцията си заплащане на обезщетение към Агенция „Пътна структура“, а не към общината. Сгрешат ли лицето, срещу което насочат иска, няма да получат обезщетение.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.