Казус в кантората

 1. Блог
 2. /
 3. Казус в кантората
 4. /
 5. Казус в кантората

Ето някой въпроси, които днес ми бяха зададени чрез имейл формата за контакт и техните отговори

1.:
Здравейте!
Въпросът ми е във връзка с установяване на бащинство.
Дете навършило пълнолетие и се води на бащата от брака на майката иска да съди истинския си баща след като е навършил 18 години, но истинският баща е починал.
Детето се е родило от брака на майката, води се на съпругът й.След това се развежда и живее с истинския баща на детето си но нямат брак.Детето навършва пълнолетие и иска да установи иск за бащинство.

-Здравейте,

До една година от навършване на пълнолетие, детето може да оспори, че негов баща е съпругът на майката, а в тригодишен срок от навършването на пълнолетие, може да предяви иск за установяване на произхода от биологичния му баща.

Тъй като съпругът на майката е починал, искът  за установяване, че детето не произхожда от съпругът на майката, следва да се предяви срещу неговите наследници.

Двата иска могат да се съединят за разглеждане в общ исков процес.

По делото задължително се призовава и майката.

Поздрави

 1. Здравейте,
  Проблема ни е следния хазяинът иска да ни гони от апартамента заради забавяне на плащанията.От май месец 2017 сме наели апартамента семейство сме с деца едното е бебе съпругът ми работеше в чужбина върна се октомври месец и му бяха забавили плащането съответно и ние забавихме плащането за наем и сметки.Сега съпругът ми работи тук в България и поетапно искаме да изчистим всички сметки но хазяина не се съгласява а иска да ни гони и друго жилище неможем да си намерим за толкова кратък срок,питането ми е имали право да ни изгони без да сме си намерили друго жилище.Другото което е наема го плащаме по банков път но не на хазяина а на баща му и с основание за внасяне: ЗАХРАНВАНЕ НА СМЕТКА какви са ни правата в тоя случай.

Здравейте,

Хазяина ви може да иска да освободите имота поради неплащане на задълженията в срок, тъй като това е съществено неизпълнение на задължението по договора за наем.

За съжаление, фактът, че сте с деца не променя горното правно положение.

Ако имате възможност, опитайте се да се договорите за доброволно уреждане на спора.

Ако не постигнете съгласие и откажете да напуснете имота, по законен начин Наемодателят Ви не може да Ви отстрани незабавно от имота. Той трябва да води дела, които отнемат немалко време.

Фактът, че плащате по друга банкова сметка и сочите като основание за превеждането на паричната сума, Захранване по сметка” не е във ваша полза и е възможно Наемодателят Ви да претендира, че не е получавал никакво плащане на наемната цена на имота. И тъй като плащането е извършено по чужда, а не по негова сметка, във ваша тежест ще бъде да доказвате, че с извършения превод сте погасявали дължимите наемни вноски към Наемодателя си.

За в бъдеще не допускайте тази грешка. Ако плащате по банков път, плащайте на Наемодателя и  посочвайте за основание за плащане – дължими месечни наемни вноски.

Ако Наемодателят Ви държи плащането да става по чужда банкова сметка, за това няма пречка, но трябва да имате писмено споразумение, по силата, на което Наемодателят посочва чужда банкова сметка, по която да плащате, като в този случай също пишете, че плащате дължимите наемни вноски в основанието за плащане.

Друг вариант е да плащате сумата срещу разписка.

Поздрави

 1. Здравейте, имам проблем и не знам към кого да се обърна мисля че най- добрия вариант е директно към адвокат, защото от гранична полиция и останалите държавни инстанции не ми отговарят. Всъщност проблемът ми е често пътувам със самолет. Преди около месец ме спряха на летище София провериха мен и багажа ми, като казаха че това е изискване на испанските власти. Повече обяснения не ми дадоха. Същата случка се повтори след около седмица, при което също не ми дадоха повече информация просто казаха че това претърсване няма да спре и ще продължава всеки път когато пътувам. Незнам каква е причината но искам да разбера, защото скоро ми предстой голямо пътуване и незнам какво ще се случи. Ако може да ми помогнете ще съм ви много благодарна ! Благодаря !

Здравейте,

Претърсването на багажа Ви не е неправомерно действие и не можете да търсите някакво обезщетение във връзка с това, както и да откажете багажът Ви да бъде претърсван.

Поздрави

 1. Подписах договор за финансов лизинг за МПС.Изплатих всички вноски.Получих покана за сключване на окончателен договор за продажба като трябваше да платя дължима сума за опцията за придобиване- 5000 лева в 7 дневен срок.Не успях. Лизингодателят едностранно прекрати предварителния договор, върнах МПС. МПС – то е предоставено на друго лице. Има ли вариант за някаква защита т.к. платих цената на МПС-то и върнах същото.
  Благодаря

Здравейте,

В случая е налице неоснователно обогатяване на лизингополучателя с разликата между продажната цена на автомобила и наемната цена за ползването на същия по време на действие на лизинговия договор.

Може да се направи опит за доброволно уреждане на спора, а при невъзможност за постигане на такова уреждане на спора, да се заведе иск  по съдебен ред, за заплащане на обезщетение за неоснователно обогатяване.

Задължително е да се видят документите по случая.

Поздрави

 1. Получих Заповед за изпълнение за плащане на суми към Мтел.За съжаление погасих сумата три дни след двуседмичния срок.Ще мога ли да спра изпълнителното дело.
  Благодаря Ви!

Здравейте,

Ако сте платила дълга преди образуване на изпълнително дело и въпреки това бъде образувано срещу Вас изпълнително дело, няма да дължите такси и разноски по същото.

Следва да представите документа за извършеното, преди образуване на изпълнителното дело плащане, пред съдебния изпълнител,. за да прекрати последният изпълнителното дело.

При подобна ситуация  таксите и разноските по изпълнителното дело остават в тежест на Взискателя.

Поздрави

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.