Защо не се бяга от местопроизшествие

  1. Блог
  2. /
  3. Новини
  4. /
  5. Защо не се бяга...

Настъпило ПТП, в резултат, на което на двата автомобила били нанесени имуществени вреди, изразяващи се в одраскани калници, олющена боя и изкривена броня, а един от пътниците получил охлузвания по кожата.

За настъпването на ПТП вина имал единият от водачите, който не спазил предимството. Той се уплашил и напуснал местопроизшествието.

Другият водач извикал органите на пътна полиция, впоследствие предявил претенциите си за репариране на имуществените и неимуществените вреди, които претърпял в резултат на настъпилото произшествие от застрахователя по застрахова „Гражданска застраховка” на виновния водач на моторното превозно средство и така разрешил своя проблем във връзка с произшествието.

Какво обаче се случило по-нататък с виновния за настъпването на ПТП водач?

Един ден той получил искова молба от неговия застраховател по застраховка „Гражданска отговорност”, с искане да възстанови всички суми, ведно със законната лихва върху тях, които застрахователят бил изплатил на потърпевшите в резултат на ПТП.

„Защо?” – зачудил се Любомир – така се казвал виновният водач – „аз трябва да плащам обезщетение, при положение, че съм застрахован по застраховка „Гражданска отговорност”. Нали затова плащам застраховка, като се случи нещо, за което аз съм виновен, застрахователят да плати. Какви са тия претенции, в каква държава живеем?”

Е, има ли право застрахователят по застраховка „ Гражданска отговорност” да претендира възстановяване на платените на потърпевшите суми от прекия причинителя на вредите? – В някой случаи да. И най-често срещаният случай е този, при който виновният за настъпването на ПТП водач е употребил алкохол или когато отказва да даде проба, за да се установи дали е управлявал съответното моторно превозно средство в нетрезво състояние.

Кой е виновен?

В случаите, в които виновният водач е напуснал местопроизшествието, се приема, че той виновно се е отклонил от задължението да даде проба за съдържание на алкохол в кръвта му, поради което в този случай застрахователя по застраховка „Гражданска отговорност” именно на това основание има право да претендира от прекия причинител на вредите сумата, която е заплатил на пострадалите лица, в резултата на ПТП.

Дали прекият причинител на вредите в действителност е бил употребил алкохол, дали е управлявал моторното превозно средство в нетрезво състояние при настъпването на произшествието, това няма никакво значение, при положение, че той самоволно е напуснал местопроизшествието.

Напусне ли виновният водач местопроизшествието, се приема, че той се е отклонил от задължението да даде проба за алкохол и в този случай неговия застраховател по застраховка „Гражданска отговорност” може да предяви претенциите си срещу него за всичко, което е платил на потърпевшите от ПТП.

Ето защо, при настъпване на ПТП, не напускайте самоволно местопроизшествието. Подобно поведение, освен че в някой случаи съставлява престъпление, може да Ви струва и доста средства, независимо, че притежавате валидна застраховка „ Гражданска отговорност”.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.