Как отказвайки се от наследство, да се придобие имот, собственост на наследодателя

  1. Блог
  2. /
  3. Правни съвети
  4. /
  5. Как отказвайки се от...

Имам много задължения по потребителски кредити, които не мога да изплащам. Имам и наложен запор върху заплатата. Друг имот, освен единственото жилище, което знам, че е несеквестируемо, стига да не е ипотекирано, нямам, освен някакви наследствени ниви, които дори не знам къде са. Притеснявам се, че един ден децата ми ще наследят дълговете ми. Знам, че биха могли да се откажат от наследство, но в този случай ще загубят и жилището, което единствено мога да им оставя. Има ли някакъв вариант да стане така, че децата ми един ден да се откажат от наследство, което ще им оставя и същевременно апартаментът да остане за тях.

Такъв беше казусът на мой клиент, който търсеше адеква

Вероятно някой ще си помисли, че клиентът ми би могъл да прехвърли приживе на децата си единственото си жилище, при положение, че се притеснява за дълговете, които ще остави след себе си, а на свой ред децата му биха могли да направят отказ от наследство, след смъртта на наследодателя си. На пръв поглед логично, само че това не е решение на въпроса.

Защо това не е решение?

Защото прехвърли ли длъжникът единственост си жилище, което като такова е несеквестируемо и принудителното изпълнение срещу същото не може да бъде насочено, длъжникът се лишава от несеквстируемостта и кредиторите биха могли да обявят подобна сделка за относително недействителна спрямо себе си и да насочат принудителното изпълнение срещу този имот, за да съберат вземанията си.

Все пак решение на въпроса, който притесняваше моя клиент има и за него ще разберете, ако продължите да четете по-нататък.

Дали и защо клиентът ми беше теглил кредити, които не можеше да погасява, а и кой му ги беше дал, е по-скоро морален въпрос, на който няма да се спирам. Може би той е имал своите основания за това, може би парите са му трябвали за неотложни нужди, за лечение или пък, за да си купи последния модел телевизор с плосък екран, или по-модерни дрехи за последния сезон, дори, за да плати скъпо струваща почивка, която не е по джоба му. Причините, поради които клиентът ми е теглил кредит, а също и тези, поради които не може да върне заемната сума са без значение за правото.

В случая беше пределно ясно, че колкото и да работи моят клиент, ако ще да започне втора и трета работа, дългът от заплатата, която получава, той не може да погаси. Имаше наложен запор върху заплатата си и повече от това съдебните изпълнители, колкото и на брой да бяха те, не можеха да удържат от заплатата му. Длъжникът нямаше друго имущество, срещу което да бъде насочено изпълнението.

Клиентът ми вече беше пред пенсионна възраст и имаше две деца, вече пораснали, които работеха на хубави длъжности и не искаше един ден да стане така, че да им остави само дългове. Същевременно през целия си живот беше изкарал пари колкото за един апартамент, купен преди повече от двайсет години в нелош квартал на града и искаше поне този имот да остави на децата си, които и без това сами си бяха проправили път в живота и не разчитаха на чужда помощ.

Имаше ли начин да стане това и ако е така какъв е този начин?

Именно това искаше да знае моя клиент.

Ето какво може да направи в конкретния случай моят клиент, който се явява длъжник на не един кредитор:

Той може да завещае апартамента, във връзка, с който бяха притесненията му, на своите деца. Ако към момента на неговата смърт, той има множество задължения, които децата му не желаят да плащат, те мога да се откажат от наследството, което той им е оставил. Отказвайки се от наследството обаче, не означава, че те се отказват и от завета, който е извършен в тяхна полза. По този начин децата му биха се отказали от наследството, съставляващо правата и задълженията, останали след смъртта на наследодателя им, обаче биха могли да се възползват от извършеното в тяхна полза завещание. По силата на завещанието, те ще придобият правото на собственост по отношение на имота, но не и задълженията на своя родител.

За да не възникнат спорове във връзка с извършения отказ от наследство, то завещанието трябва така да е изготвено така, че от същото по безспорен начин да се установява волята на завещателя, а именно че същият завещава на своите деца именно конкретно имущество – в случая дадения имот и нищо повече. Ако той им завещае част от цялото си имущество, което оставя за след своята смърт, то тогава им придава качеството на наследници и в този случай по силата на завещанието, те биха отговаряли и за задълженията на своя наследодател, дори и при отказ от наследство.

Възможно е да възникне спор дали цялото имущество на наследодателя се е състояло във въпросния имот, който е завещан.

Ако се окаже, че това е така, евентуалните негови кредитори биха могли да твърдят, че завещавайки апартамента, завещателят е придал качеството наследници на лицата, в полза, на които е завещан имота и следователно да се окаже така, че децата на починалия отговарят и за неговите задължения. За да се избегнат подобни недоразумения, би било добре имуществото на наследодателя да не се изчерпва с този единствен имот, а в него да са включени и други движими и недвижими вещи, за предпочитане на невисока стойност – например стар автомобил, ниви, които не представляват особен интерес или друго имущество, което няма особена висока цена.

За да стане така, че наследниците на длъжника да не се окажат задължени да изплащат неговите задължения и същевременно да придобият вещи, чиято стойност не е за пренебрегване, принадлежащи приживе на длъжника/ обикновено става въпрос за недвижими имоти/, длъжникът би могъл да направи завещание в полза на своите наследници по закон, по силата, на което им завещава съответното имущество. Наследниците след смъртта на своя наследодател могат да направят отказ от наследство, за да избегнат плащането на дълговете на своя наследодател и същевременно могат да придобият завещаното им имущество по силата на завета, извършен в тяхна полза.

За да се постигне този ефект, завещанието следва да бъде съставено по начин, който да не предизвиква съмнение относно действителната воля на наследодателя и да се свежда до завещаването на конкретно имущество, измежду всичко, което е принадлежало приживе на наследодателя.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.