Какво се случва, ако бъде оспорена сделка от единия съпруг, извършена само от името на другия съпруг?

  1. Блог
  2. /
  3. Адвокат семейно право
  4. /
  5. Какво се случва, ако...

Съпрузите Петрови имали особени отношения. Всеки правел това, което смята за редно, без да се допитва до другия и без действията им да бъдат съгласувани. Това се дължало както на особения темперамент и на двамата, така и заради начина им на комуникация или по-скоро на липсата на такава.

Петрови имали една вила на около стотина километра от града, в който живеели и която били купили преди години, и която не ползвали горе-долу също оттогава. 

Станало така, че Петров се заговорил за въпросния имот със свой колега, който проявил интерес към въпросния имот и след като двамата отишли да видят вилата, колегата пожелал да закупи имота. Петров видял чудесна възможност да се раздели с имота, който и без това не му служел за нищо и на бърза ръка, така както били отишли само да огледат имота, решили да оформят договорката документално.

Останали за два дни в съответния окръжен град, извадили необходимите документи за сделка, уговорили ден и час при местния нотариус и сключили  договор за продажба на имота.

Когато Петров се прибрал вкъщи, побързал да се похвали на жена си за изгодната сделка, която бил сключил. Вместо да се зарадва обаче, съпругата му изпаднала в потрес. Станал невероятен скандал. Съпругата му, се оказало, че въобще не била съгласна да се продава къщата. Това било чудесна вила, на която щели да ходят по цяло лято, след години, когато се пенсионират. Петров бил продал къщата на безценица. Изобщо не я питал тя какво иска. С една дума Петров направил голяма глупост и сега трябвало да поправя грешката си. Петров не отстъпвал от своето, пък и какво ли да направи, сделката вече била факт.

Жена му се заела да оправя нещата. Още на другия ден тръгнала по адвокати, за да ѝ разяснят какви са правата ѝ. Къщата била обща на нея и на съпруга ѝ. Съпругът ѝ обаче продал общия имот, без нейното съгласие. На това основание тя можела да оспорва продажбата и да иска да бъде установено, по отношение на нея, че така извършената продажба е недействителна. Това тя можела да направи само по съдебен ред в шестмесечен срок от узнаване за сделката, но не по-късно от три години от извършването ѝ.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.