Как могат бабата и дядото да защитят своето внуче, ако родителите му не се грижат за него?

  1. Блог
  2. /
  3. Други съвети
  4. /
  5. Как могат бабата и...

Искрено се надявам ситуацията, за която ще Ви разкажа в настоящата статия, да се случва възможно най-рядко, тъй като става въпрос за отношение в които са намесени интересите на деца и се надявам възможно най-малко деца да изпадат в подобно положение. Става въпрос за специфична житейска ситуация, в която бабата и/или дядото на едно дете виждат, че за тяхното внуче не се полагат адекватни грижи от неговите родители. Става въпрос за случаи, в които родителите не полагат грижи за детето и не дават издръжка или го отглеждат и възпитават по вреден за развитието му начин.

Какво да направят бабата и дядото в такива случаи като виждат в какво положение се е оказало детето, но са баба и дядо и тяхното мнение не се взема предвид от родителите. Съществува възможност да се ограничат родителските права на родителите или направо те да бъдат лишени от родителски права при особено тежки провинения.

Тогава обаче детето може да бъде изведено извън семейството, което явно не е решение на проблема.

И все пак какво да направят бабата и дядото, когато става въпрос за тяхното внуче?

Не във всички случаи, а само когато детето е родено извън брак или когато някой от родителите е починал, бабата и дядото могат да поискат да осиновят своето внуче. По принцип, за да бъде осиновено едно дете, се взима съгласието на неговите родители, а родителите могат да не са съгласни, нищо че не полагат фактически грижи за детето и не дават издръжка или го възпитават за вреден за развитието му начин.

Какво да направят в този случай бабата и дядото?– При положение че искат да осиновят своето внуче, налице са законовите предпоставки за това, но родителите не дават съгласието си, а същевременно не се грижат за детето и не дават издръжка или го възпитават по вреден за развитието му начин. Проблем съществува и от процесуално страна, защото осиновяването е безспорна съдебна администрация и производството се води по молба на осиновителите, адресирана до съда. В това производство насрещна страна няма.

При лишаване от родителски права обаче искът се завежда срещу родителите, т.е. има ответници в производството. Изобщо поставят се доста правни въпроси…

Решение на въпроса обаче има!

Бабата и дядото могат да осиновят своя внук, ако той е роден извън брака /последващ брак, сключен между родителите не е пречка бабата и дядото да осиновят внука си/ или ако единият от родителите е починал. Осиновяването може да стане и без съгласието на родителите на детето, дори ако те не са лишени от родителски права, което да е станало в отделно производство. В същото производство, в което се разглежда искането за допускането на осиновяването, последното може да бъде допуснато и без съгласието на родителите, ако по делото се установи, че родителите не се грижат за детето и не дават издръжка или го възпитават по вреден за развитието му начин.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.