Медиация. Интелигентно разрешаване на спорове

  1. Блог
  2. /
  3. Медиация
  4. /
  5. Медиация. Интелигентно разрешаване на...

НЕ ТРЯБВА ЛИ ВИЕ  ДА ВЗИМАТЕ РЕШЕНИЯ ОТНОСНО ВАШИТЕ ПРОБЛЕМИ?

НЕ ТРЯБВА ЛИ ВИЕ ДА РАЗРЕШАВАТЕ ВАШИТЕ СПОРОВЕ?

НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ВИЕ КАКВО Е НАЙ-ДОБРО ЗА ВАС?

НЕ ИСКАТЕ ЛИ СПОРА ДА СЕ РЕШИ СЕГА?

ИЛИ СТЕ ГОТОВИ ДА ОТСТЪПИТЕ ТЕЗИ ВАШИ ПРАВА НА ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ?

И АКО ПРЕХВЪРЛИТЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО НА ВАШИЯ СПОР НА ДРУГ,  ДАЛИ ТОЙ  БИ РАЗРЕШИЛ СПОРА ПО-ДОБРЕ ЗА ВАС?

АКО МОЖЕТЕ ДА ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА И ПОСТЪПКИТЕ СИ, АКО ИСКАТЕ  СПОРА, КОЙТО ИМАТЕ ДА СЕ РАЗРЕШИ СЕГА, А НЕ В НЕОБОЗРИМОТО БЪДЕЩЕ, АКО ИСКАТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ОТНОШЕНИЯТА СИ  С ВАШИЯ ОПОНЕНТ, ТО ИМА ТАКЪВ НАЧИН И ТОЗИ НАЧИН Е МЕДИАЦИЯ

Медиацията е извънсъдебен доброволен способ за уреждане на спорове чрез който можете да постигнете повече.

При медиацията решенията във връзка с уреждането на спора се взимат от страните, а не се налагат от трето лице. При медиацията можете да разрешите спора сега, без да се налага да водите дълги и скъпо платени съдебни процеси, изходът от които никога не е предварително сигурен. Освен това, решенията ги взимате Вие.

Медиацията се води от трето независимо лице – медиатор, който определя регламента, осигурява място за провеждане на процедурата, напътства страните, но който не дава готово решение на  проблема, а цели страните да достигнат до най-доброто за тях уреждане на отношенията.

Да, няма гаранция, че винаги ще постигнете споразумение с другата страна, още по-малка е сигурността, че ще постигнете съгласие по абсолютно всички спорни моменти. Ще можете обаче да разговаряте помежду си, ще можете да чуете какво Ви казва другата страна, а и тя ще Ви чуе. Ще подобрите комуникацията, а когато това стане, ще можете да намерите заедно изход от създалото се положение.

Чрез медиацията бихте могли да разрешите конкретен спор, но също така е възможност да чуете  позицията, желанията, интересите на  другата страна и вероятно ще се окаже, че има много повече неща, които ви свързват, отколкото тези, по които мненията Ви се разединяват. Така може да се окаже, че даден спорен момент е дал началото  на много силно сътрудничество и дълготрайни взаимоотношения, понеже е станал повод да седнете на една маса с другата страна и да разберете какви са целите на всеки един от Вас и да обедините действията си в една посока, тъй като спорът освен всичко, е и възможност за нов поглед върху създалата се ситуация.

Можете да опитате да решите споровете си доброволно, тъй като това зависи от Вас, а ако не успеете да постигнете съгласие с другата страна, то тогава Вие нищо не губите. Остава открита възможността да се обърнете към Държавата, която чрез своята съдебна система да се заеме със случая Ви.

Ако опитате чрез медиация, няма за какво да съжалявате. Ако успеете, ще  постигнете разрешение на проблема днес и то по начин, който Ви удовлетворява, вместо да чакате чуждо решение, неясно какво, неясно кога, но някога в бъдещето, когато интересите и потребностите Ви биха били други.

Чрез медиация  – решавате Вие, решавате сега, решавате това, което е добро за Вас.

Медиацията не е за всички и не е приложима във всички случаи.

Тя е за хората на действието, за тези, които поемат отговорност и за които по-важни са взаимоотношенията от това да са винаги прави.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.