Бащинство – III част. Припознаване на бащинството

Снимка: sarolazmi

Бащинството е биологичната връзка между детето и мъжа, от когото то е заченато. Докато произходът от майката се определя от раждането, произходът от бащата се определя от зачеването, поради което последното не се поддава на пряко доказване и не може да се установи с пълна сигурност. За зачеването могат да се правят само приблизителни заключения в границите на по-голяма или по-малка вероятност. Способите са установяване на бащинство са: предположение за бащинство, иск за установяване на бащинство и припознаване, които ще разгледаме в три отделни публикации.

Припознаване на бащинство

Припознаването е способ за установяване на произхода и от двамата родители. По съществото си представлява заявления на едно лице, че дадено дете призхожда от него. Припознаването се извършва извънсъдебно, припознаващият не доказва, че е родител. Припознаването е неотменим акт, веднъж извършено не може да бъде оттеглено. Припознаване може да се извърши само по отношение на дете с неустановен произход.

Може да бъде припознато вече родено дете, което е още живо, може да бъде припознато и още новородено, но заченато дете. Може да бъде припознато и починало дете, което е оставило наследници. Може да бъде припознато дете, което припозналият счита за свое, но което в действителност не произхожда от него.

Припознаването може да бъде извършено:
1. с писмено заявление до длъжностото лице по гражданско състояние,:
2. с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданско състояние:
3. със заявление до длъжностното лице по гражданско състояние, подадено чрез управителя на заведението, в което детето е родено.

С припознаването припознатият се счита за дете на припозналия от момента на раждането.

Припознаването е титул за произход. До оборването му по съответния ред, то е пречка за търсене на друг произход.

Адвокат онлайн При допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване, като кликнете тук или да си запишете час за консултация на телефон 02-851-12-20 в нашата кантора в гр. София.
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.