Бащинство – III част. Припознаване на бащинството

Снимка: sarolazmi

Бащинството е биологичната връзка между детето и мъжа, от когото то е заченато. Докато произходът от майката се определя от раждането, произходът от бащата се определя от зачеването, поради което последното не се поддава на пряко доказване и не може да се установи с пълна сигурност. За зачеването могат да се правят само приблизителни заключения в границите на по-голяма или по-малка вероятност. Способите са установяване на бащинство са: предположение за бащинство, иск за установяване на бащинство и припознаване, които ще разгледаме в три отделни публикации.

Припознаване на бащинство

Припознаването е способ за установяване на произхода и от двамата родители. По съществото си представлява заявления на едно лице, че дадено дете призхожда от него. Припознаването се извършва извънсъдебно, припознаващият не доказва, че е родител. Припознаването е неотменим акт, веднъж извършено не може да бъде оттеглено. Припознаване може да се извърши само по отношение на дете с неустановен произход.

Може да бъде припознато вече родено дете, което е още живо, може да бъде припознато и още новородено, но заченато дете. Може да бъде припознато и починало дете, което е оставило наследници. Може да бъде припознато дете, което припозналият счита за свое, но което в действителност не произхожда от него.

Припознаването може да бъде извършено:
1. с писмено заявление до длъжностото лице по гражданско състояние,:
2. с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданско състояние:
3. със заявление до длъжностното лице по гражданско състояние, подадено чрез управителя на заведението, в което детето е родено.

С припознаването припознатият се счита за дете на припозналия от момента на раждането.

Припознаването е титул за произход. До оборването му по съответния ред, то е пречка за търсене на друг произход.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване, като кликнете тук или да си запишете час за консултация на телефон +359-2-851-12-20 в нашата кантора в гр. София.
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.