Може ли предварителен договор, сключен само с един съсобственик да бъде обявен за окончателен?

  1. Блог
  2. /
  3. Адвокат недвижими имоти
  4. /
  5. Може ли предварителен договор,...

Петър и Кирил сключили предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по силата, на който Петър се задължил да продадена Кирил един апартамент. Договорът бил сключен при следните обстоятелства: двамата се запознали на личен празник на техен общ познат, където били сложени един до друг на масата. От общите приказки помежду им, станало ясно, че Петър бил наследил апартамент, който имал намерение на продава. Кирил проявил интерес към имота, като инвестиция.

На другия ден се разбрали, да се срещнат, за да огледа Кирил имота. Така и станало. Кирил харесал имота, който бил с две самостоятелни спални, на хубаво, централно и тихо място. Разбрали се и за цената.

Понеже искали бързо да уредят подробностите, а и всеки от тях да е сигурен в намеренията на другия, изтеглили от Интернет бланка на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, въвели личните си данни и описанието на имота и подписали договора. Петър имал един месец, за да набави нужните документи за продажбата, а Кирил, за да събере парите за покупката му.

Когато наближила уречената дата, Кирил потърсил Петър, за да се уточнят за часа и мястото на сделката. Сторило му се, че има нещо, защото Петър не бил така ентусиазиран и отговарял уклончиво. Петър поела ангажимента да се свърже с Кирил след два дни. Когато това не се случило, Кирил започнала да се притеснява не на шега и се обадил на общия им приятел, за да го поразпита за Петър, защото си дал сметка колко малко всъщност познава Петър, но му се е доверил, понеже ги свързвало общ познат.

Тогава разбрал, че Петър имал и брат. Оказало се, че освен Петър, наследник на имота и следователно съсобственик на същия бил и брат му. Кирил разбрал още, че Петър и брат му не били в особено добри отношения. След настоятелно търсене и с помощта на общия им приятел, Петър разкрил пред Кирил, че когато подписвали предварителния договор изобщо не смятал, че брат му ще създава проблеми. Смятал, че той също ще се съгласи на продажбата.

Оказало се обаче, че това съвсем не било така. Брат му не само, че нямал намерение да продава имота, но това, което направил Петър на своя глава, допълнително обтегнало отношенията помежду им и станало повод съвсем да се изпокарат.

Тогава Кирил предложил на Петър да изкупи само неговата част и да стане съсобственик с брат му, с когото в последствие да се разбират как да прекратят съсобствеността помежду си.

Петър отказал. Той не искал допълнително да влошава отношенията с брат си.

Кирил много се ядосал. Чувствал се измамен. Едно, че Петър скрил истината от него, второ, че не се съгласил на предложението да продаде само своята част от имота.

Кирил имал интерес да купи дори само половината от имота, защото, след това, ако не успеел доброволно да се разбере с брата на Петър, последният да му продаде и неговата част от имота, щял да заведе иск за делба на имота и ако в хода на процеса също не се постигне доброволно уреждане на спора, щял да изнесе имота на публчина продан.

Кирил щял да участва на публичната продан, за да се опита да придобие и останалата част от имота, а ако цената не била изгодна, щял да продаде своята част и пак щял да спечели от сделката. Тъй или иначе той купувал имота с инвестиционна цел, а не за да го ползва лично и при всички положения щял да изкара някакви пари от цялата работа.

Въпросът, който е от значение за интересите на Кирил всъщност се свежда до това дали Кирил може да обяви предварителния договор за окончателен и ако е така, за каква част от него, при положение, че е договарял само с един от съсобствениците на имота.

Налице е противопоставяне на интересите на купувача по предварителния договор и тези на съсобственика, който не е подписвал никакъв предварителен договор.

Истината е, че няма пречка, ако в производство по обявяване на предварителен договор по съдебен ред за окончателен, се установи, че продавачът не е единствен собственик на имота, предмет на договора, а само на идеална част от него, договорът да бъде обявен за окончателен само за притежаваната от продавача идеална част, ако купувачът е съгласен и желае продажбата да се осъществи.

При положение, че Кирил е съгласен да стане собственик само на притежаваната от Петър идеална част от имота, няма пречка сключеният помежду им предварителен договор да бъде обявен за окончателен по отношение на притежаваната от Петър идеална част.

По този начин, въпреки нежеланието на Петър, Кирил може да стане собственик на неговата идеална част и съответно съсобственик с брата на Петър. Впоследствие, ако Кирил и братът на Петър не се разберат доброволно как да поделят вече общия имот, Кирил може да заведе дело за съдебна делба и да се стигне до продажба на имота на публична продан, в която продажба Кирил може да участва. Ако Кирил няма интерес да закупи частта на другия съсобственик, поради високата продажна цена, която бъде предложена за имота на публичната продан, той може просто да получи тази висока цена за своята идеална част.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.