Уволниха ме, а имах болничен лист

  1. Блог
  2. /
  3. Договори
  4. /
  5. Уволниха ме, а имах...

Ето историята на една дама, която имаше следния проблем: Работодателят ѝ и беше връчил преди три дни заповед за прекратяване на трудовото ѝ правоотношение, същевременно тя имаше болничен лист, за период, включващ и деня, през който ѝ бяха връчили заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Понеже е общоизвестен фактът, че по време на ползване на отпуск, поради болест не могат да те уволнят, тя беше твърдо убедена, че правата ѝ са нарушени и търсеше справедливо решение на нейния проблем като беше готова да съди работодателя за незаконното уволнение.

Заповедта за прекратяване на трудовото ѝ правоотношение обаче и беше връчена на работното място и тя макар и да имаше издаден болничен лист не беше информирала работодателя за това, а се беше явила на работа и сега вярваше, че има „коз“ срещу работодателя си и беше готова да се втурне в съдебна битка.

Наложи се да попаря надеждите на тази служителка. Обясних ѝ, че притежаването на болничен лист към датата на връчване на заповедта за уволнение само по себе си не е достатъчно за да бъде оспорено уволнението като незаконно.

Кога работодателят НЕ може да връчи заповед за уволнение?

Работодателят не може да връчи заповед за уволнение към момент, в който работник или служител е започнал ползването на разрешен му отпуск.

Закрилата на работника или служителя обаче не е приложима в случай, че работникът или служителят макар и да е бил в разрешен отпуск според издадения му болничен лист, се е явил на работното си място, не е представил издадения болничен лист и не е уведомил работодателя, че се намира в надлежно разрешен отпуск поради болест.

Поради горните съображения, следва да се има предвид, че снабдяването с болничен лист към датата на връчване на заповедта за изпълнение няма да помогне за признаване на уволнението като незаконно.

Във всеки отделен случай може да има и други основания, които правят уволнението незаконно, но позоваването единствено на факта, че към датата на връчване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е имал болничен лист, но се е явил на работа и не е уведомил работодателя си, че е в отпуск поради болест, няма да доведе до признаване на уволнението за незаконно.

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, може да направите онлайн запитване тук или да си запишете час за консултация в нашата кантора на тази страница или на телефон +359-2-851-12-20
Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"
Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.