Warning: getimagesize(http://farm3.static.flickr.com/2193/2402015792_dc71d934d8.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/irinakon/public_html/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Кантора Константинова

Как да защитим интересите си?

Размер на лихва

Размер на лихва

С § 1 от ЗР на ПМС № 72/08.04.1994 г. е отменено разпореждане № 1* на министерския съвет от 1951 г. за определяне на максималния размер на договорните лихви. След този момент няма законово ограничение на максималния размер на лихвата, която страните могат да договарят свободно. Тя се определя по взаимно съгласие между тях при спазване на принципа за добросъвестност, установен в чл. 12 ЗЗД.

Няма установен универсален критерий кога договорената лихва е неморално висока и надхвърля границите на нравствено допустимото.

Този въпрос се решава конкретно за всеки отделен случай, като се съобразят всички обстоятелства по делото – не само нейния размер, но и размера и валутата на предоставения капитал, срока на ползуването, обстоятелствата, при които е било поето задължението за лихва, нейната функция, както и всички други условия и обстоятелства по договора, които евентуално биха имали значение за размера й.

В случая уговорената лихва в размер на 25 % от главницата

Адвокат онлайнПри допълнителни въпроси по темата, свържете се с нас, като използвате нашата актуална услуга "онлайн адвокат" вместо консултации на живо.

Ако тази публикация ви е харесала, натиснете Фейсбук бутона "Харесва ми"


 

Настоящата публикация има информативен характер и не представлява правен съвет. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнете към специалист за получаването на коректен съвет.

Адвокат онлайнВажно! Препоръчваме да използвата нашата актуална услуга "онлайн адвокат" вместо консултации на живо.
  • Най-популярни статиии